به در خواست دوستان دستورش رو ارسال کردم و خدا رو شکر تایید شده،من این کلوچه ی خوشمزه رو از اقوام همسرم که ساکن شهر زیبای سنندج هستن یاد گرفتم و خیلی وقتها درست میکنم و بسیار پرطرفدار هست امیدوارم درست کنید و لذت ببرید
همونطور که در پستهای قبلی قول داده بودم اینجا نکاتی درباره عمل آوردن خمیر مایه که قبلا در جایی خونده بودم رو ذکر میکنم
برای عمل آوردن خمیرمایه نیاز به آب و مقداری شکر دارید ، به طور کلی برای عمل آوردن خمیر مایه به ازای 1 قاشق غذاخوری خمیرمایه شما به 1/2 قاشق چایخوری شکر و 1/4 لیوان آب ولرم نیاز دارید ، ظرف مورد استفاده برای عمل آوردن خمیر مایه باید کاملاً تمیز و بدون چربی باشد و به همین دلیل ظروف شیشه ای برای این کار مناسب تر هستند ، ظروف استیل را نیز میتوانید برای عمل آوردن خمیر مایه استفاده کنید ولی سایر ظروف فلزی به دلیل واکنش دادن با خمیر مایه میتوانند به آن صدمه بزنند.
مهم ترین نکته برای عمل آوردن خمیرمایه دمای مایعات مورد استفاده می باشد ، دمای مناسب برای عمل آوردن خمیر مایه 40 درجه سانتیگراد است ؛ برای عمل آوردن خمیر مایه آب یا شیر را کمی گرم کنید و شکر را در آن حل کنید و پس از رسیدن به دمای مطلوب خمیر مایه را روی سطح آن بپاشید ، پس از پاشیدن خمیر مایه به آرامی آنرا مخلوط کنید تا تمام ذرات مرطوب شود ( بهتر است قبل از مخلوط کردن کمی صبر کنید تا ذرات خمیرمایه آب جذب کرده و راحت تر حل شوند ).
ظرف خمیر مایه را در جای ثابتی کنار بگذارید و چند دقیقه صبر کنید ، اگر ظرف در مجاورت هوای خنک و باد باشد بهتر است روی آن را بپوشانید ، ذرات خمیر مایه به تدریج در آب حل شده و ته نشین میشوند ، پس از چند دقیقه خمیر مایه ها فعال شده و به صورت کف بر روی سطح آب می آیند و بوی خاص خمیر مایه را می توانید احساس کنید.
این بو نباید تند و آزار دهنده باشد یا بوی ترشیدگی به مشام برسد ، اگر خمیر مایه حداکثر در مدت زمان ده دقیقه عمل نیامد و حبابدار نشد نشان دهنده خراب بودن خمیرمایه یا نامناسب بودن دمای آب مورد استفاده است ( اگر آب مورد استفاده خیلی داغ باشد خمیرمایه از بین رفته و دیگر فعال نمیشود و همچنین اگر دمای آب سرد باشد خمیرمایه شرایط مناسب برای فعال شدن را ندارد ).
پس از ظاهر شدن حبابها در سطح آب یا شیر میتوانید از سالم بودن خمیرمایه اطمینان پیدا کنید و بلافاصله در دستور استفاده کنید ، نیازی نیست صبر کنید تا کف خمیرمایه بالا بیاید ، اینکار اغلب باعث ایجاد بوی ترشیدگی در نان می شود.
دمای آب : برای تشخیص دمای آب از انگشت کوچک خود استفاده کنید ، گرمای آب باید در حدی باشد که گرما را احساس کنید ولی به هیچ عنوان انگشت شما را نسوزاند.
نکته مهم : خمیرمایه همانطور که می تواند نان را مطبوع کند ، در صورت عدم رعایت نکات لازم میتواند باعث بد طعمی و نامطبوع شدن نان نیز شود ! به این صورت که اگر خمیر در شرایط نامناسبی نگهداری شود ( مثلا در محیط خیلی گرم ) ، خمیرمایه ترکیبات جانبی دیگری تولید میکند که باعث ترشیدگی نان و یا حتی تلخ شدن آن می شوند ، برای همین بهتر است خمیر را در دمای اتاق ( 27 درجه سانتیگراد ) استراحت دهید و از قرار دادن خمیر در مجاورت منبع حرارتی به مدت طولانی خودداری کنید.
همچنین اگر فرایند تخمیر زیاد طول بکشد، به طوری که منابع غذایی مخمرها تمام شود ، مخمرها شروع به واکنش های نامطلوبی کرده و بافت و طعم نان را خراب می کنند ، به زمانی که در دستورهای غذایی داده میشود دقت کنید تا نتیجه کار مطلوب باشد.
...